~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

vineri, 22 martie 2019

"COMPASIUNE ACTIVA"

























"...voi pe care v'am luat in spinare dela obarsia voastra, pe care v'am purtat pe umar dela nasterea voastra: pana la batraneta voastra Eu voi fi Acelasi, pana la cruntetele voastre va voi sprijini.V'am purtat, si tot vreau sa va mai port, sa va sprijinesc si sa va mantuiesc.(Isaia 46:3-4)

Potrivit Vechiului Testament,  " indurarea " are anumite intelesuri. Ea inseamna a te apleca cu bunatate catre un inferior, a arata mila si a avea o compasiune activa. Cred ca motivul pentru anumite cuvinte ies din uz este acela ca conceputul pe care il comunica iese din uz. Acesta este cazul cu cuvantul "compasiune"

Adevarul este ca Dumnezeu are o compasiune activa fata de omul aflat in suferinta. Imi place expresia "compasiune activa". Ca Dumnezeu sa simta compasiune de la distanta ar fi un lucru, dar ca El sa aiba o compasiune activa fata de oameni este cu totul altceva.

Nu sunt sigur ca acest concept a intrat cu adevarat in inima multor crestini. In mintea multor crestini Dumnezeu este la o distanta asa de mare incat nu-L pot vedea ca avand o compasiune activa fata de ei.
Aceasta compasiune activa ne este ilustrata in intamplarea cu Moise la rugul aprins. El trebuia sa se duca sa elibereze Israelul din Egipt. Compasiunea activa a lui Dumnezeu a fost vizibila atunci cand a facut patru lucruri pentru Israel:

le-a auzit gemetele, Si-a amintit de legamantul Sau, le-a vazut suferinta, i-a compatimit si a coborat imediat pentru a-i ajuta. Inima mea  se bucura azi cand meditez la compasiunea activa a lui Dumnezeu.

Domnul nostru Isus , cand a vazut multimile,  le-a vazut ca pe niste oi fara pastor. Le-a vazut situatia, a inteles-o deplin si a fost miscat de compasiune. El le-a spus ucenicilor: "Dati-le sa manance."

Cu alte cuvinte, ii indruma pe ucenici sa faca ceva in legatura cu o situatie existenta in acel moment.
Compasiunea Lui a fost activa fata de oameni, deoarece i-a vazut asa cum era in realitate.

Compasiunea lui Dumnezeu este indreptata spre viata ta asa cum esti in realitate, nu cum crezi tu ca esti.

Extrem de multi oameni sunt induratori in patul lor, induratori in casele lor minunate, induratori in masinile lor nou-noute, insa compasiunea lor nu este activa. Ceea ce vad nu ii misca sa actioneze. Poate ca citesc despre cineva care sufera si zic:

"Ce ingrozitor. Acea biata familie este distrusa si a ajuns in strada, n-are unde sa se duca." Apoi isi vad de treburile lor si uita de situatia cu pricina. Ei au simtit compasiunea un minut si jumatate, dar compasiunea lor nu a fost activa. Adica nu a facut nimic pentru ea.

Compasiunea lui Dumnezeu Il  face sa intre in actine, Compasiunea lui Dumnezeu Il constrange  sa se implice direct in viata voastra. Lui nu Ii e doar mila de voi, ci are o compasiune activa fata de voi si de situatia voastra pana acolo ca Se implica in viata voastra. { A.W.Tozer}

Niciun comentariu: