~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

luni, 5 iulie 2021

INCREDERE SI CURAJ


 "Daca vorbeste cineva, sa vorbesca cuvintele lui Dumnezeu. Daca slujeste cineva sa slujeasca dupa puterea ,pe care i-o da Dumnezeu:pentru ca in toate lucrurile sa fie slavit Dumnezeu prin Isus Hristos, a caruia este slava si puterea in vecii vecilor! Amin.

Vamesul Nathaniel Hawthorne, intorcandu-se intr-o zi de la slujba, i-a spus sotiei sale, Sofia,  ca a fost concediat. Mare i-s fost insa supriza cand, in loc sa se supere, sotia l-a intampinat cu o exclamatie de bucurie: "Acum poti sa-ti scrii si tu cartea!. 

Neincrezator, el i-a replicat: "si din ce vom trai pana o termin? '" Atunci ea a deschis un sertar din care a scos mai multi bani.  In fiecare saptamana, din banii pe care ii primea de la sotul ei pentru gospodarie, ea economisea cate putin, iar suma pe care o avea acum urma sa le ajunga pentru un an. 

"Stieam ca vei scrie o capodopera, stiam ca poti" - Cuvintele acestea l-au motivat pe Hawthorne.

Din increderea si curajul acelei femei s-a nascult unul dintre cele mai bune romane din literatura americana. Nathaniel Hawthorne (1804-1864) este un autor american, care a scris romane psihologice remarcabile prin acuitatea observatiei, forta descriptiva si valoarea simbolica.

Daca n-ar fi existat o sotie increzatoare ca Sofia, poate ca azi in literatura universala nu am fi auzit de numele acestui scriitor. Succesul a venit in urma unor cuvinte de incurajare si de incredere din partea unei sotii intelepte.

Dar, privind dicolo de acest exemplu, putem afirma ca orice sotie si orice sot pot fi, prin harul lui Dumnezeu, o incurajare unul pentru celalalt.

Toti avem nevoie de mangaiere, de sprijin si de incurajare, in special atunci cand trecem prin durere si descurajare. 

Mangaierea nu inseamna doar vorbe de incurajare  prin care o persoana o sfatuieste pe o alta persoana sa stea tare pe pozitie, sa ramana ferma in fata greutatilor sau sa fie indiferenta.

Incurajarea nu inseamna o multie de cuvinte pozitive despre faptul ca Dumnezeu controleaza toate lucrurile si ca totul este in regula.Toate aceste cuvinte pot fi bune si folositoare.

Cei de langa noi primesc mangaierea din partea noastra doar atunci cand noi simtim durerea si necazul alaturi de ei, astfel incat sa stie ca nu sufera singuri.Pavel ne-a sfatuit: "Bucurati-va cu cei care se bucura; plangeti cu cei care plang." ( Romani 12:15).

Cand prietenul tau cel mai bun sufera dintr-un motiv sau altul, spune-i cuvinte ca acestea: "Stiu ca doare", sau "Sufar impreuna cu tine".

Avem nevoie de calauzirea lui Dumnezeu, ca sa stim cand trebuie sa vorbim si cand trebuie sa tacem.

Pastreaza-ti sfaturile si povetele din Biblie pentru a le da doar dupa ce ai acordat tu insuti suficienta atentie sentimentelor pe care le traieste celalalt! Aceasta este mangaierea biblica. 

Dragoste adevarata este cea care satisface nevoia de sprijin si poti spune ca sprijini pe cineva doar atunci cand incerci sa usurezi povara acelei persoane intr-un mod practic si folositor.{SAMANTA BUNA}

Niciun comentariu: