Dintre arborii specifici peisajul de lunca, salcia este foarte raspandita in padurile ("zavoaiele ) de pe malul raurilor, lacurilor si baltilor din campie, alaturi de arini, tufisuri de rachita si alte plante iubitoare de umezeala.
Salcia, si mai ales salcia pletoasa, care-si apleaca gratios coroana ei pe marginea apelor, ofera umbra si adapost pasarilor si animalelor de balta. Ea poate suporta si conditii mai grele de viata, ajungand si in munti.Pe masura ce urca in zone mai inalte, cu clima mult mai rece, ea devine din ce in ce mai scunda, pana ajunge un arbust modest.
Mai mult, salcia se poate extinde chiar pe culmile alpine din carpati, la inaltimi de peste 2200 de metri, in conditii aspre de mediu, cu varfuri puternice , sol ingetat in timpul iernii si zapezi prelungite.
Astfel datorita mediului cu totul neprielnic, salcia ajunge dintr-un copac cu ramuri lungi, flexibile, doar o iarba scunda cu frunze mici ca niste periute alipite de sol sau de stanci. Aceasta este salcia pitica (Salix herbacea).
Ceea ce o ajuta sa supravietuiasca in aceste conditii vitrege este modestia ei. Lipsa de pretentii pentru intretinerea vietii ei o face in stare sa se adapteze la asemena conditii si sa dovedeasca o mare putere de supravietuire, pe care nu o are niciunul din copacii falnici ai padurilor montane, care niciodata nu pot urca la inaltimi asa de mari.
Ea reflecta ceva din providenta lui Dumnezeu asupra creatiei Sale si poate fi interesanta marturie pentru pentru cei credinciosi cu privire la secretul supravetuirii in conditiile precare din pustiul acestei lumi. Si ei au de infruntat intremperii si adversitati.
Modestia, evlavia, adica multumirea cu ceea ce primesc din mana lui Dumnezeu, si smerenia, o podoaba rara, ii ajuta sa supravetuiasca intr-o lume potrivnca. Ei nu au de luptat impotriva conditiilor
de viata, ci au de aceptat cu multumire tot ce ingaduie Dumnezeu in mediul lor de existenta si tot ce le ofera El din proviziile Lui pentru nevoile lor.
Asa invata ei sa traiasca in dependenta de El in fiecare zi din viata; astfel ei se strecoara prin aceasta lume, straduindu-se sa-si pastreze o constiinta curata inaintea lui Dumnezeusi sa se bizuie pe harul Lui. Deaceea, ei raman plini de pace si bucurie in orice situatie.
Salcia pitica ne poate invata cum sa ajungem pe culmi spirituale. Trebuie sa ne facem mici,sa ne supunem pentru ca "El (Domnul Hristos) sa creasca, iar noi sa ne micsoram".Nu au valoare spirituala talia, prestanta, frumusetea fizica cu care ne putem mandri, ci o atitudine de modestie si smerenie.
Chiar daca esti necunoscut de oameni este Cineva care te cunoaste te priveste, te sustine si ingrijeste de toate nevoile tale! El,Dumnezeu,te ajuta sa ramai neclintit in toate furtunile vietii! Salcia pitica este o hrana buna pentru caprele negre si pentru turmele de miei care pasc in pasunile alpine.
Si oamenii credinciosi pot oferi prin viata lor in Domnul Hristos o hrana bogata pentru cei flamanzi din jurul lor. Ia exemplul salciei pitice, iubit frate, apleaca-te si tu , Alipeste-te de Stanca, de Domnul Hristos, in toate incercarile vietii! Acolo , pe Stanca vietii tale ,vei vedea ca te poti odihni linistit si ferit de primejdii; vei intelege mai mult ca " omul nu poate primi decat ce-i este dat din cer "(Ioan 3:27)
Dumnezeu te poate inconjura cu dragostea Lui si iti satura sufletul cu bunatatile Lui! Nu te ingrijora ! Tu esti pazit de puterea lui Dumnezeu, prin credinta, pentru ca ti-ai ancorat sufletul de promisiunile Lui.
El te ajuta sa traiesti prin har, cu seninatate si incredere, si sa nazuiesti mereu spre inaltimi. Mai sus!(Excelisor!) invata de la salcia pitica, smerest-te inaintea Domnului si El te va inalta! {E.N.}
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu