~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

luni, 24 mai 2021

PILDA CU OAIA PIERDUTA


 "...El le-a spus: ...'Care om dintre voi, daca are o suta de oi si pierde pe una din ele,nu lasa pe cele nouazeci si noua pe izlaz si se duce dupa cea pierduta, pana cand o gaseste?"(Luca 15:3-4) Dupa ce a gasit-o, o pune  cu bucurie pe umari..."bucurati-va impreuna cu mine, caci mi-am gasit oaia care era pierduta."(Luca15:5-6)

Pilda ne prezinta activitatea harului divin in Persoana Domnului Isus Hristos - Marele Pastor al oilor. Oaia pierduta este o imagine a omului pierdut si fara putere pentru a veni la Dumnezeu.

Intr -adevar, oaia nu are niciun fel de instinct, care sa-i permita ca ,oaia ce sa ratacit,sa vina inapoi. Dimpotriva, ea alearg tot mai tare, cand observa pe cineva care merge in cautarea ei. Oaia nu se opreste decat fortata de imprejurari, cand nu mai poate merge mai departe.

Astfel, toata lucrarea de cautare vine de la pastorul care pretuieste oaia si doreste s-o aduca inapoi in turma. Nimeni, in afara de Mantuitorul, nu cunoaste pretul unui suflet, dar si neputinta acelui suflet de a se salva singur.

De aceea Pastorul cel Bun a facut tot ce trebuia pentru a cauta pe omul pierdut. In aceasta consta maratia harului dumnezeiesc.Cautarea si iubirea Domnului Mantuitorului a fost neobosita in favoarea pacatosilor.

Domnul Isi cauta oaia Sa pana o gaseste si, dupa ce o a gasit-o o pune cu bucurie pe umari. Osteneala cautarii Bunului Pastor este numai lucrarea iubirii Sale fata de noi.

Niciunul din rascumparatii Domnului Isus Hristos nu stie cat de adanci au fost apele suferintilor Sale si cat de intunecoasa a fost noaptea prin care a trecut Mantuitorul ca sa-i mantuiasca.

In grija sa pentru oaia pierduta, pastorul nu o lasa sa faca drumul inapoi singura pentru a nu se rataci si pierde. Fericit ca a gasit-o, el o pune pe umeri si o duce pana in staulul oilor. Ingrijirile Domnului Isus Hristos sunt asigurate celui rascumparat, pana ce el soseste  in casa Tatalui ceresc

Bunul Pastor, care Si-a dat viata pentru oile Sale. Se ocupa de ele pana la capat. El spune: "voi lega pe cea ranita si voi intari pe cea slaba:(Ezechiel 34:16) Cand isi gaseste oaia, pastorul simte o bucurie atat de mare, incat doreste ca si altii sa se asocieze la bucuria inimii lui.

Fareseii si carturarii, care carteau, vazandu-L pe Domnul si Mantuitorul sufletelor cautandu-Si oile Sale, nu luau parte la bucuria Lui.Numai cel care inteleg iubirea lui Dumnezeu si care a primit-o in inima, pot sa participe la aceasta bucurie a salvarii unui pacatos.

Mantuitorul a spus "ca va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste, decat pentru nouazeci si noua de oameni neprihaniti, care n-au nrvoie de pocainta.

Sa ne gandim la adevarul ca Dumnezeu Se bucura sa daruiasca iertarea celor care crede in Fiul Sau. O, daca s-ar vedea fiecare cititor ca o oaie pierduta si ar accepta sa se lase gasit de Bunul Pastor!

Cititorule! Vino acum cu toata vina ta, cu toata nevrednicia ta, cu toata nevoia ta, si vei gasi in  Mantuitorul pe Pastorul cel Bun si tot ceea ce iti trebuie pentru timp si eternitate.{Samanta buna}

Niciun comentariu: