~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

luni, 24 iunie 2019

REGULA DE AUR


























"Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprins Legea si Proroci." (Matei 7:12)
"Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau ,cu toata inima ta, cu tot sufletul tau,  cu toata putera ta,si cu tot cugetul tau;si pe aproapele tau ca pe tine insuti." (Luca 10:27)

Aceasta este o regula de actiune extraordinar de cuprinzatoare. Ne invita sa luam in considerare interesele altora, precum si pe ale noastre propii.

Ne porunceste sa ne punem aproapele alaturi de noi insine, sa ne gandim la el ca avand aceleasi drepturi ca noi si cerandu-ne acelasi tratament pe care ni-l acordam noua insine. Ne da un standar prin care ne testam toate motivatiile si intregul comportament prin care-i influietam pe altii.

Ne vine de indata gandul de a schimba locul cu persoana de fata de care trebuie sa ne evaluam obligatia si sa intrebam: "daca ar fi in locul meu, iar eu asi fi in locul ei, cum as vrea sa ma trateze in cazul acesta?"

Punerea in practica a acestei reguli ar opri instantaneu toate actiunile pripite si nesabuite, pentru ca ne porunceste sa ne gandim la semenul nostru si sa ne cercetam inima inainte de a face orice.

Ar distruge tot egoismul, deoarece ne obliga sa consideram interesele aproapelui nostru la fel de impartial cum o facem cu ale noastre. Ne-ar determina sa cinstim pe altii, deoarece ne plaseaza pe aceeasi platforma cu ei.

Aplicatia acestei reguli ar pune capat tuturor nedreptatilor si relelor, pentru ca niciunul dintre noi nu ne-am face nedreptate si rau noua insine, si ni se cere sa ne tratam aproapele ca si cum ar fi vorba de noi insine.

Ne-ar indruma inspre cautarea binelui suprem al tuturor celorlalti oameni,chiar al celui mai umil, pentru  ca noi, fara indoiala, vrem ca toti oamenii sa caute binele nostru.

Aplicarea ferma a acestui Reguli de Aur ar pune capat tuturor conflictelor dintre venit si munca depusa pentru acesta, deoarece ar trezi in patron un interes profund si iubitor fata de toti oamenii pe care-i angajeaza, facandu-l sa se gandeasca la binele lor in orice fel.

In acelasi timp, ar da fiecarui angajat o dorinta de a contribui  la prosperitatea angajatorului sau si interes fata de afacerea acestuia. Ar pune capat tuturor neintelegilor din familii, comunitati, dintre natiuni.

Perfecta functionare a acestei reguli in orice loc ar aduce cerul pe pamant, pentru ca atunci s-ar implini voia lui Dumnezeu"precum in cer, asa si pe pamant." {J.R.Miller}

Niciun comentariu: