~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

vineri, 5 august 2016

O MARE INDATORIE


























"Cine se teme de Domnul are un sprijin tare in El,si copiii lui au un loc de adapost in El.(Proverbe 14:26)

Caracterul unui copil este ca lutul in mainile olarului. Parintii trebuie sa-si ia timp sa modeleze, sa dea forma frumoasa, sa faca din  el un vas de mare valoare. Desigur aceasta cere intelepciune. Biblia spune: "Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea,s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare, si ea ii va fi data."Iacov 1:5)

Este bune sa recunoastem aceasta nevoie de intelepciune si s-o cerem. Nu stim cum sa formam , cum sa modelam ceea ce are cea mai mare valoare pentru copii, pentru noi si pentru societate. Si trebuie sa ne facem timp pentru aceasta munca.

Olarul isi ea timp pentru bucata de lut,o framanta, o curata de pietricele sau alte gunoaie, ca sa poata scoate din acel  lut un vas ales. Nu se pripeste, nu face lucrarea in fuga, cu toate ca vasul lui valoreaza doar cativa lei.

O, cum ar trebui sa ne trimita Domnul si pe noi in atelierul olarului, ca pe Ieremia, sa vedem atentia lui, strdania lui si cum isi cheltuieste timpul , ca sa faca un vas frumos si folositor.

Azi parintii se considera prea ocupati, nu au timp sa se ocupe de dezvoltarea caracterului copilului
lor. Au timp pentru prieteni, pentru informatiile sportive si ziare, pentru televizor, dar nu pentru copii.

Realitatea este ca nu ne dam seama de raspunderea mare pe care o avem pentru ei in fata societatii si in fata lui Dumnezeu. Un fragment dintr-o poezioara a iubitului frate George Maladin suna asa: "Cum ni-ti creste-asa vom fi pana vom imbatrani"...

Lucrarea de modelarea caracterului nu este numai o indatorie sfanta, ci si un inalt privilegiu. in mainile tale slabe se afla, poate in devenire o persoana care va schimba fata lumii. Iti privesti tu copilul in felul acesta? Optica ta in aceasta privinta are o mare importanta.

Ce vezi tu in copilul tau ? El poate deveni un Moise, un Petru, un Napoleon ,un Spurgeon, un mare misionar ca Livingstone sau???

Este un mare privilegiu sa ai in mainile tale potentialul caracterului unui copil, care intrece cu mult orice calcul, o adevarata comoara ce nu poate fi evaluata, dar care trebuie sa fie desgropata si pusa in folosinta.

Nu este usoara scoaterea la suprafata a valorilor ascunse intr-un copil,dar merita orice osteneala,orice sacrificiu. E investitia cea mai pretioasa si care aduce cel mai mare castig.

Aceasta munca de prelucrare a caracterului poate aduce parintilor o bucurie mai mare decat daca ar avea toate bogatiile pamantului. Este adevarat, ea cere multa munca, rabdare, tact, staruinta si mai ales multa rugaciune.{Petru Popovici}


Niciun comentariu: