~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

sâmbătă, 31 august 2024

INIMA CURATA


"Ferice de cei cu inima curata, ca ei vor vede pe Dumnezeu! Ferice de cei impaciuitori caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu! 

In Biblie  nu exista nicio binecuvantare pentru ceva necurat. Ni se mai spune si ca in cer nu este loc pentru nimic care pangareste. Prin urmare, daca speram ca vom intra in cer, trebuie sa ne pregatim pentru el de aici. 

Unui copil care si-a exprimat mirarea cum va putea ajunge vreodata in cer, pentru ca era atat de departe,  raspunsul mamei lui intelepte a fost: "Cerul trebuie sa coboare mai intai la tine; cerul trebuie sa intre mai intai in inima ta."

Cuvintele erau foarte adevarate. Cerul trebuie sa fie cu adevarat in noi, astfel nu  vom putea intra niciodata in cer. Si pe masura ce devenim curati in inima, cerul patrunde in noi.

Dar ce este puritate inimii? Nu este nevinovatie,  pentru ca niciun om nu este fara pacat . O inima curata trebuie sa fie o inima caita, care a fost iertata de Domnul Cristos si curatita de sangele Sau.

Noi avem o promisiune a Bibiliei ca, de vor fi pacatele noastre cum este carmazul, se vor face albe ca zapada. Inima pura este cea pastrata curata printr-o traire in ascultare si printr-o comuniune stransa cu Dumnezeu.

Scriptura ne invata ca o parte importata a adevaratei religii este sa ne pastram neintinati de lume. Lumea in care traim este o lume rea. Insa daca Il urmam pe Domnul Cristos cu credinciosie , facand voia Sa, tinandu-ne inimile deschise la fiecare influienta a Duhului Divin, vom fi paziti prin puterea divina de orice stricaciune care se petrece in jurul nostru.

Asa cum nufarul ramane pur si nepatat in mijlocul apei murdare a mlastinii in care creste , tot asa si inima smerita, si iubitoare a crestinului ramane pura in mijlocul intregei stricaciuni a acestei lumi .Asupra unei asemenea inimi, fata de Dumnezeu straluceste cu o binecuvantare vesnica.

 Desigur, viziunea pe pamant nu este niciodata deplina si clara, dar devine din ce in ce mai stralucitoare pe masura ce crestinul se indreapta neincetat spre dimineata. In cele din urma, va fi lipsita de nori si deplina in lumina perfecta a cerului.(J.R.Miller)

luni, 26 august 2024

CEI CARE SUNT BONLAVI


 "O, adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvantul, care zice: "Hristos Isus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi, dintre care cel dantai sunt eu."1Timotei 1:15)

Acesta a fost raspunsul pe care Domnul Isus l-a dat celor care-l dezaprobau prezenta in mijlocul oamenilor de proasta reputatie de la petrecerea lui Matei. Fareseii gandeau ca El Se compromitea stand la masa cu asemenea persoane. Concluzia pe care o insinuau era ca precis El apartinea aceleasi clase.

Dar Isus le-a dat un raspuns bun si intelept. Acesti oameni rai si pacatosi faceau parte tocmai din clasa care avea cea mai mare nevoie de El. Cazul Sau era ca cel al unui medic. 

Medicul nu se duce sa viziteze oameni care au o sanatate excelenta. Cei care sunt sanatosi nu au nevoie de medic, insa bonlavii si cei loviti de epidemii au nevoie de el;si cu cat boala lor este mai dureroasa, cu cat malaria lor e mai rea, cu atat au mai mare nevoie de prezenta si de servicile sale.

Nimeni nu ar invinovati  un medic pe motivul ca intra in camerile celor bonlavi, ca se duce in spitale sau in districte bantuite de epidemii. Nimene nu ar insinua ca un medic da dovada de gusturi degradate si viciale, din cauza categoriei de oameni intre care isi petrece timpul.

La fel a fost si in cazul Sau, a spus Domnul Isus. El venise in aceasta lume tocmai ca sa-i salveze pe pacatosi.

Atunci bine inteles ca nu putea fi blamat pentru ca mergea acolo unde erau pacatosi; si cu cat mai rai erau pacatosi , cu atat Domnul avea mai multe motive sa Se afle acolo.

Oamenii respectabili, cum erau cei care-L crticau, nu aveau nevoie de servicile Sale. Insa oriunde gaseau un sarman pacatos pierdut, acela era tocmai una dintre aceia pe care venise sa ii ajute si sa-i salveze.

O sugestie este aceea ca, asemenea Stapanului Lor, ucenicii Domnului Cristos ar trebui sa duca Evanghelia la clasele cele mai de jos. Nu trebuie sa ne amstecam cu cei rai in sensul de a fi tovarasi cu ei; dar , cand ne straduim sa-i aducem la mantuire, Il reprezantam pe Domnul Cristos in fata lor.

O alta lectie este aceea ca niciun pacatos nu trebuie sa-si piarda speranta, deoarece cu cat el este mai rau , cu atat este mai sigur ca Domnul Cristos doreste sa-Lmantuiasca. {J.R.Miller}

miercuri, 21 august 2024

"MANTUIREA UNUI HOT"



"Cine se teme de Domnul are un sprijin tare in El, si copiii lui au un loc de adapost la El(Proverbe14:26)
 "Sa luam seama la umbletele noastre, sa le cercetam si sa ne intoarcem la Domnul."(Plangerile lui Ieremia 3:40) ."

Un tata si-a dus fiul la Londra, ca ucenic, la un giuvaergiu, Intr-o zi tatal a primit o scrisoare, ca tanarul l-a furat pe mesterul lui. Intristat, s-a grabit sa ajunga la Londra, unde a aflat ca problema statea intr-adevar asa.

Tanarul a fost concediat. In timp ce tatal si fiul paseau pe strazilei Londrei, cel din urma s-a desprins deodata de langa tatal lui si n-a mai fost gasit.  Astfel sarmanul om a trebuit sa se intoarca acasa, cu inima sdrobita. Au trecut multi ani; nu s-a mai auzit nimic de fiul pierdut.

Intr-o duminica seara, parinti erau acasa si citeau Cuvantul lui Dumnezeu. Mai mult ca de obicei s-au simtiti indemnati sa se roage pentru fiul lor decazut. 

In aceeasi seara, la Londra,  o banda de hoti au trecut pe langa sala de evanghelizare  a predicarorului Spurgeon, cu intentia de a sparge dulapul cu bani din  acea sala. Printre acesti infactori se afla si fiul acelor parinti care se rugau, 

El a primit sarcina sa intre in sala si sa vada cat era ora. Mesagerul lui Dumnezeu predica despre talharul de pe cruce. Aratand cu mana exact in directia acelui fiu , Spurgeon a zis: "Daca in seara aceasta se gaseste un hot, Isus Hristos il poate salva."

Cuvantul l-a lovit in inima. Din acel moment, totul s-a schimbat si fiul s-a intors acasa ca alt om spre bucuria tuturor .{Samanta buna}

vineri, 16 august 2024

"AVEM UN MIJLOCITOR"


" ...Dar daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihanit. El este jertfa de ispasire pentru pacatele noastre; si nu numai pentru pacatele noastre, ci pentru ale intregei lumi.(1Ioan  2:1-2)

Daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor". Da, chiar daca am pacatuit, ll avem, Ioan nu spune:"Daca cineva a pacatuit, si-a  pierdut avocatul".ci: "Avem un Mijlocitor" - asa pacatosi cum suntem.

Toate pacatele pe care le-a comis vreodata un pacatos ,sau cele pe care le poate comite, nu-i poate distruge dreptul de a-L avea pe Domnul Isus Hristos ca Mijlocitor. Numele cu care este chemat Domnul in text este semicativ.

Mai intai,El este numit"Isus" El este chiar Mijlocitorul de care avem nevoie, fiindica "Isus" este numele Celui a carui treaba si placere este sa mantuiasca. "Ii vei pune numele Isus ,pentru ca El va mantui pe poporul Sau de pacatele sale"(Matei 1:21)

Cel mai dulce nume implica succesul Sau.In al doile rand, El este "Hristos" .Cuvantul "Hristos" inseamna "uns" in limba greaca. Acest nume ne arata autoritatea  Sa de a interveni in favoarea noastra.

Domnul Hristos are dreptul de a mijloci, fiindca El este Mijlocitorul numit de Tatal si Preot ales. Daca ar fi dupa alegerea noastra ,El ar putea sa cada. Totusi ,daca Dumnezeu a zis: "Am, dat ajutorul Meu unui viteaz"(Psalmul 89: 19),

putem sa ne incredintam necazurile Celui care a primit ajutorul lui Dumnezeu. El Hristos, si de aceea este autorizat.El este Hristos, si de accea este calificat,fiindca ungerea L-a echipat pentru lucrarea Lui. El poate mijloci intr-un fel care misca inima lui Dumnezeu si isi atinge tinta.

Ce cuvinte de tandrete ,ce fraze convingatoare va folosi Unsul cand  va mijloci pentru mine! Mai ramane o parte a numelui Sau: "Cel neprihanit". Acest  titlu reflecta  nu numai caracterul Sau, ci si plendoarea Sa.

"Neprihanit" este caracterul Sau, si daca Cel neprihanit este Mijlocitorul meu, atunci cauza mea este buna, altfel nu ar fi luat-o. Este pledoaria Lui fiindca El intampina acuzatia  de nedreptate impotriva mea prin motivul ca El este drept.

El se declara Inlocuitorul meu,si Isi asaza ascultarea in contul meu. Ai un Prieten care este potrivit sa fie Mijlocitorul tau. El nu poate face altceva decat sa biruiasca. De aceea preda-te in intregime in mainile Lui. {CHARLES H. SPURGEON}

miercuri, 14 august 2024

RUGACIUNEA CREDINTEI


"Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti lui Dumnezeu! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este , si ca rasplateste pe cei ce-L cauta.
(Evrei 11:6)
             "Tot ce veti cere cu credinta,prin rugaciune ,veti primi."(Matei 21:22)

Sunt si alte versete in Scriptura care confirma acest fapt. Inainte de toate, nu toate cererile sunt cu adevarat rugaciuni si, prin urmare, nu toate lucrurile cerute vor fi primite. Apostolul Iacov spune;"Cereti si nu capatati, pentru ca cereti rau, ca sa risipiti in placerile voastre.

Un om cere bani, nu cu scopul de a-i folosi spre slava lui Dumnezeu, si pentru binele altora, ci pentru propia sa glorie si placere. Apoi psalmistul spune: "Daca as fi cugetat lucruri nelegiuite in inima mea, nu m-ar fi ascultat Domnul (Psalmul 66:18)

Cu alte cuvinte, daca cineva tine la un pacat secret din inima sa, in timp ce incearca sa-L slujeasca pe Dumnezeu, nici o rugaciune pe care o aduce nu va fi ascultata, nici nu va primi raspuns. Prin urmare, aici sunt cel putin doua feluri de cereri  care nu vor primi raspuns.

Apoi exista si anumemite conditii. Una este ca trebuie sa cerem in numele Domnului Isus Cristos. Aceasta presupune ca noi credem ca Domnul Cristos este Mantuitorul nostru si ca noi suntem prieteni Sai credinciosi, avand prin urmare, dreptul de a-I folosi Numele.

Aceasta conditie limiteaza promisiunile doar la ucenicii autentici ai Domnului Cristos. O alta conditie este sa ramanem in Domnul Cristos si cuvintele Sale sa ramana in noi.
Asadar, exista o "conditionare" dubla. Crestinul care urmeaza de la distanta nu se incadreaza in sfera acestei promisiuni.

Apoi, mai exista o alta conditionare care se aplica tuturor promisiunulor referitoare la rugaciune. Dumnezeu Insusi trebuie sa fie judecatorul lucrurilor pe care le cerem - daca ele sunt cu adevarat binecuvantari  pentru noi sau nu.

Pot sa fie lucruri pe care ni le dorim foarte sincer, dar care, daca ne-ar fi acordate , ne-ar face cel mai mare rau. Este , in cazul acesta , Dumnezeu legat de aceasta promisiune, ca sa ne dea ceea ce ne dorim ferbinte?
In niciun caz. "Domnul da lucruri bune."  " El nu lipseste de niciun lucru bun e cei care umbla drept."(Psalmul 84: 10b, KJV.
Insa nu va da nici celor mai drepti lucruri pe care, in intelepciunea Sa divina, le vede ca n-ar fi bune. Acest fapt este implicat in fiecare promisiune de felul acesta.{J.R.Miller}.

vineri, 9 august 2024

"AVEM UN MANTUITOR"


"De aceea si poate sa mantuiasca in chip desavarsit pe cei ce se apropie de Dumnezeu  prin El, pentruca traieste pururea sa mijloceasca pentru ei. (Evrei 7:25)...Dar daca cineva a pacatuit,,avem la Tatal un Mijlocitor ,pe Isus Hristos. Cel neprihanit." (1Ioan 2-1)

Daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor". Da, chiar daca am pacatuit, Il avem. Ioan ne spune: "Daca cineva a pacatuit, si-a pierdut avocatul", ci: "Avem un Mantuitor" - asa pacatosi cum suntem .

Toate pacatele pe care le-a comis vreodata un pacatos, sau cele pe care le poate comite, nu-i pot distruge dreptul de a-L avea pe Domnul Isus Hristos ca Mijlocitor .

Numele cu care este chemat Domnul in text este semenicativ. Mai intai, El este "Isus". El este chiar Mijlocitorul de care avem nevoie, fiindca "Isus" este numele Celui a carui treaba si placere este sa mantuiasca. 

"Ii vei pune numele Isus, pentru ca El va mantui pe poporul Sau de pacatele sale" (Matei 1:21)

Cel mai dulce nume implica succesul Sau. In al doilea rand, El este "Hristos ".  Cuvantul "Hristos " inseamna "uns"in limba greaca. Acest nume ne arata autoritatea de a interveni in favoarea noastra. Hristosul are dreptul de a mijloci, fiindca El este Mijlocitorul numit de Tatal si Preotul ales. 

Daca ar fi dupa alegerea noastra, El ar putea sa cada. Totusi, daca Dumnezeu a zis: " Am dat ajutorul Meu unui viteaz"(Psalmul 89:19), putem sa ne incredintam necazurile Celui care a primit ajutorul lui Dumnezeu.

El este Hristos, si de aceea este autorizat. El este Hristos si de aceea este calificat, fiindca ungerea L-a echipat pentru lucrarea Lui. El poate mijloci intr-un fel care misca inima lui Dumnezeu si isi atinge tinta. Ce cuvinte de tandrente, ce frazae convingatoare va folosi Unsul cand va mijloci pentru mine!

Mai ramane o parte a numelui Sau: "Cel neprihanit". Acest titlu reflecta nu numai caracterul Sau, ci si pledoaria Sa  "Neprihanit" este caracterul Sau, si daca Cel neprihanit este Mijlocitorul meu, atunci cauza mea este buna, altfel nu ar fi luat-o . 

Este Pledoaria Lui fiindca El intampina  acuzatia de nedreptate impotriva mea prin motivul ca El este drept El se declara Inlocuitorul meu, Isi aseaza ascultarea in contul meu . 

Ai un Prieten care este potrivit sa fie Mijlocitorul tau . El nu poate face altceva decat sa biruiasca. De aceea, preda-te in intregime  in mainile Lui.{CHARLES h. SPURGEON}

luni, 5 august 2024

"BINECUVANTARI DE SUS SI DE JOS"


 "In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui, dupa ce in dragostea Lui ne-a randuit mai dinainte sa fim infiati prin Isus Hristos, dupa buna placere a voiei Sale,   spre lauda slavei harului Sau, pe care ni l-a aratat in Prea Iubitul Lui.

In El avem rascumpararea, prin sangele Lui iertarea pacatelor dupa bogatiile harului Sau,pe care l-a raspandind din  belsug peste noi, prin orice fel de intelepcine si de pricepere...(Efeseni 1:4-5-6,7)

Pavel are patru asemenea cuvinte" adevarate" (1Timotei 1:15)- "Oh, adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvantul, care zice: "Hristos Isus a venit in lume ca sa mantuiasca pe pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu". 

Urmatorul este in (1 Timotei 4:8-9) "Evlavia este folositoare in orice privinta, intrucat ea are fagaduinta vietii de acum si a celei viitoare. Iata un cuvant adevarat, si cu totul vrednic de primit". Al treilea este  in (2Timotei 2:11-12) - Adevarat este cuvantul acesta [...] daca rabdam, vom si imparti impreuna cu El".

Al patrilea este in Tit 3: 8 - "Adevarat este cuvantul acesta [...] cei ce au crezut in Dumnezeu,  sa caute sa fie cei dantai in fapte bune". Putem lega aceste cuvinte credincioase. Primul se bazeaza pe faptul ca mantuirea noastra vesnica este gratuita datorita harului lui Dumnezeu, dupa cum ni se arata in misiunea marelui Rascumparator 

Urmatorul afirma dubla binecuvantare pe care am obtinut-o prin mantuire - binecuvantari de sus si de  jos - a timpului si a vesniciei . Al treilea arata spre indatoririle la care suntem chemati cei alesi. Suntem randuiti sa suferim pentru Hristos cu fagaduinta ca "daca rabdam, vom imparati impreuna cu El " (2Timotei 2:12.

Ultima trateaza forma activa a serviciului crestin, indemndu-ne sa ramanem in fapte bune. Deci avem radacina mantuirii in harul gratuit; in al doilea rand, avem privilegiile mantuirii in viata de acum si in cea viitoare; si avem doua mari ramuri ale suferintei cu Hristos pline de roadele Duhului.

Pastreaza aceste cuvinte credincioase. Lasa-le sa-ti calauzeasca viata, mangaierea si invatarea. Apostolul neamurilor le-a demostrat credinciosia; sunt credincioase si acum. 

Niciun cuvant nu va cadea la pamant. Ele sunt vrednice a fi primite. Sa le primim acum si sa le demostram credinciosia. Scrie aceste patru cuvinte in cele patru coltori ale casei tale.{CHARLES H.SPURGEON}

sâmbătă, 3 august 2024

"PUTEREA DE A RABDA"

"Scrie proorocia, si sapa-o pe table, ca sa se poata citi usor! Caci este o proorocie, a carei vreme este hotarata, se apropie de implinire, si nu va minti; daca zaboveste, asteapt-o, caci va veni si se va implini negresit. (Habacuc 2:2-3)

Rabdarea nu este acelasi lucru cu indeferenta; rabdarea ne duce cu gandul la o stanca foarte puternica ce rezista in fata tuturor intemperiilor .

Vederea lui Dumnezeu este izvorul rabdarii, deoarece ea ne da inspiratie morala.Vederea lui Dumnezeu este izvorul rabdarii,deoarece ea ne da inspiratie morala.Moise a rabdat nu pentru ca a fost devotat unui ideal al dreptatii si al datoriei, ci pentru ca L-a vazut pe Dumnezeu."El a staruit, ca vazundu-L pe Cel nevazut" (Evrei 11:27) 

Un om care L-a vazut pe Dumnezeu nu este devotat unei anumite cauze sau probleme; el Ii este devotat lui Insusi. Stii intotdeauna ca o viziune este de la Dumnezeu, datorita inspiratiei care vine impreuna cu ea; lucrurile care vin in viata ta aduc largire si vitalitate, deorece totul este activat de Dumnezeu.

Daca Dumnezeu te trece, pe plan spiritual -- asa cum L-a trecut pe Fiul sau in mod concret- printr-o perioada de ispitire in pustie, timp in care nu ai nici un cuvant de la El, tu sa ramai neclintit: puterea de a ramane neclintit exista , pentru ca-L vezi pe Dumnezeu.

"Daca zaboveste, asteapt-o."  Dovada ca am avut parte de viziune este faptul ca noi cautam mai mult decat am ajuns sa cunoastem. Este un lucru rau sa fim satisfacuti pe plan spiritual. "Ce Ii voi da Domnului?"(KJV) a spus psalmistul."Voi lua paharul mantuirii."

Noi suntem in stare sa cautam satisfacuti  in noi insine -" Am acum lucrul care imi trebuia: acum sunt cu totul sfintit; acum pot sta neclintit". Imediat ce spunem aceasta, suntem pe drumul spre dezastru. Cautarea noastra trebuie sa depaseasca cunoasterea noastra. 

"Nu ca am castigat premiul sau ca am ajuns desavarsit."Daca avem numai ceea ce am experimentat, nu avem nimic, dar daca avem inspiratia viziunii lui Dumnezeu, avem mai mult decat putem experimenta. Fereste-te de pericolul relaxarii spirituale! {OSWALD  CHAMBERS}