~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

marți, 15 noiembrie 2022

DUMNEZEU FACE SCHIMBAREA


 "Caci Dumnezeu nu este nedrept ca sa uite osteneala voastra si dragostea pe care ati aratat-o pentru Numele Lui,voi care ati slujit. (Evrei 6:10)

Cand englezul Robert Morrison (1782-1834) calatorea spre China, ca misionar, capitanul navei s-a declarat foarte sceptic cu privite la viziunea lui si adesea il lua peste picior.

Cand pentru Morrison sosise clipa ca sa paraseasca nava, capitanul i-a strigat: "Banuiesca ca ai impresia ca vei schimba ceva in China...'. Morrison i-a raspuns: Nu, domnule, eu cred ca Dumnezeu va face schimbarea!".

Cand esti impreuna -lucrator cu Dumnezeu, potentialul pentru succes in lucrarea Sa este nelimitat. Patruns de dorinta de a traduce si a publica intreaga Biblie in limba chineze, misionarul Robert Morrison a trecut peste impotrivirea familiei si a prietenilor sai si astfel s-a imbarcat in anul 1807 spre China.

Nu i-a fost deloc usor sa-si atinga telul. De fapt," proiectul era aproape cu neputinta de realizat ", spuneau unii mai neincrezatori in reusita. Ei nu experimentasera adevarul ca Dumnezeu face schimbarea.

Dar, cu siguranta, misionarul era convins ca Dumnezeu este Acela care daruieste si vointa ,si infaptuirea. La sosire Morrison a aflat ca in China oamenii care ii invatau pe straini limba lor era pedepsiti cu moarte.

Astfel, pentru a se proteja pe el si pe cei dispusi sa-l invete limba chineza, Morrison n-a iesit un timp din casa. Intr-o biografie se spune ca, dupa doi ani de studiu, el putea vorbi , citi si scrie in chineza mandarin, precum si in alte dialecte.

Intre timp, imparatul Chinei decretase ca oricine va tipari carti crestine ar putea plati cu viata. In ciuda primejdiei , la 25 noiembrie 1819 , Morrison incheia traducerea intregii  Biblii in limba chineza. Imparatul nu a stiut sau nu a vrut sa stie ca Dumnezeu face schimbarea.

Pana in anul 1836 s-au tiparit circa 2.000de editii complete ale Bibliei, 10.000 de exemplare ale Scripturilor grecesti si 31.000 de copii ale unor portiuni din Biblia in limba chineza. 

Repectul pentru Cuvantul lui Dumnezeu a implinit ceva aproape cu neputinta de realizat. Misionarul care a tradus Biblia in limba chineza a spus la sfarsitul vietii: "Chiar Dumnezeu va continua sa vorbeasca poporului chinez". 

Sa mai mentionam faptul ca, atunci cand Robert Morrison  a lucrat ca misionar in China, abia dupa sapte ani a avut bucuria sa vada prima persoana care L-a primit pe Mantuitorul.

Aceasta insa nu l-a deranjat . Credinta lui a fost puternic ancorata in harul si atotputernicia lui Dumnezeu, caruia I-a slujit in acel teritoriul intunecat al necredintei.

Intotdeauna Dumnezeu rasplateste credinciosia depusa intr-o astfel de lucrare, prin care lumina evangheliei ajunge la oamnenii care au nevoie de salvarea din starea de pacat si de moarte.  

Exemplul acestui misionar sa-i incurajeze pe toti care vestesc evanghelia si sa nu uitam ca Dumnezeu face schimbarea!{Samanta buna}

Niciun comentariu: