~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

joi, 13 octombrie 2016

DEFAIMAREA




















Cuvintele prietenoase sunt ca un fagur de miere , dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase.(Proverbe 16:24)

Decat o vorba de rau ,mai bine  una de bine! A contrcara atitudinea negativa a unora cu cuvinte pozitive privitor la o persoana este una dintre cele mai naturale maniere ale celui iubitor  de bine si de frati.

Se spune despre doi copii ca discutau pe terenul de sport al scolii despre unul din colegii lor. Unul din ei a remarcat : "nu este bun la sport". Da, dar intotdeauna joaca corect", a replicat celalalt. "Nu este nici prea destept la scoala", a adagat cel ce critica.

"Poate ca este adevarat, dar studiaza mult", a raspuns prietenul lui. "Bine, dar ai observat vreodata ce haine sifonate are?" a intrebat exasperat baiatul cu limba ascutita. Da, dar tu n-ai observat ca intotdeauna sunt curate?" ,i-a raspuns celalalt cu amabilitate. Ce exemplu frumos de urmat.

Decat sa fim cunoscuti ca indivizi contribuabili la cresterea spiritului crictic, mai degraba sa fim cunoscuti ca persoane care luptam pentru incetarea lui. De fapt , oamenii care se delecteaza spunand lucruri rele despre altii scot la iveala o imagine saraca despre ei insisi si o slabiciune a caracterului lor.
Dimpotriva, cei care se simt bine laudandu-i pe altii si transmitand vesti bune despre ei dau dovada de o inima iubitoare si de un caracter ales. Poti sa zidesti sau sa demolezi printre frati si surori,dar este bine sa ramai sub lumina binecuvantata a acelui indemn pretios pe care ni l-a lasat scris apostolul Iacov.

"Nu va vorbiti de rau unii pe altii fratilor! Cine vorbeste de rau pe un frate sau judeca pe fratele sau vorbeste de rau legea, sau judeca legea. Si, daca judeci legea, nu esti implinitor al legii, ci judecator"(Iacov4:11)
Si, ca o iesire din impas, sunt sase lucruri care trebuie facute pentru a scapa de spiritul vorbiri de rau:

1. intai cauta sa-i iubesti pe toti, asa cum sunt, cu greselile lor, avand in vedere ca si tu gresesti, dar poate in alt fel;
2. apoi roaga-te special pentru aceia pe care ai tendinta sa-i vorbesti de rau sau fata de care ai antipatie;
3. incearca sa stai de vorba cu persoanele despre care ai auzit lucruri rele;
4. asuma-ti  responsabilitatea de a-i ridica pe toti cei cazuti, atat cat depinde de tine;
5. cand este vorba sa judeci pacatul cuiva, ocupa-te in primul rand de tine;
6. evita cercurile defaimatorilor, intrucat "tovarasiile rele strica obiceiurle bune" (Corinteni 15:33)

"Oare din aceeasi vana a izvorului poate sa tasneasca si apa dulce si apa amara?" (Iacov 3;11) Tot astfel , cand inimile noastre vor fi pline de izvoarele de viata ale Duhului Sfant, din ele nu va iesi altceva decat cuvinte de imbarbatare, de mangaiere , de sfatuire, cuvinte bune dau har celor ce le aud.

Sa ne ajute Dumnezeu ca asemenea izvoare curate si binecuvantate sa tasneasca mereu din noi, aducand viata tuturor acelor cu care stam de vorba si astfel perspectivele unei eternitati fericite impreuna cu Mantuitorul vor marca tot restul existentei noastre de pe acest pamant.

"Doamne, cine va locui in cortul Tau? Cine va locui pe muntele Tau cel sfant?" - 'Cel ce umbla in neprihanire, cel ce face voia lui Dumnezeu si spune adevarul din inima. Acela nu cliveteste cu limba lui, nu face rau semenului sau si nu arunca ocara asupra aproapelui sau (Psalmul 15)   {P.V.}

Niciun comentariu: