~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

vineri, 17 noiembrie 2017

INTELEPCIUNEA - CUM POATE FI EA RECUNOSCUTA?




















"O,adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu ! Cat de nepratunse sunt judecatile Lui, si cat de neintelese  sunt caile Lui!"(Romani 11:33)

Un om intelept este adevarat un om umil. El are o parere echilibrata despre el insusi si este profund constient de un lucru: tot ce are (daruri,si bunuri materiale etc.) este de la Dumnezeu. Fara Dumnezeu ,el nu este nimic.

Un om intelept are de asemenea o conceptie corecta despre harul lui Dumnezeu. El isi da seama ca fara Hristos a fost pierdut si ca toate talentele si realizarile lui umane nu i-au putut castiga nici favoarea din partea lui Dumnezeu.

El isi da seama ca Dumnezeu, in dragostea Sa nemarginita, L-a trimis pe Fiul Sau sa moara pentru omenirea pierduta."pe cand eram inca pacatosi "(Romani 5:8) Aceasta a fost atitudinea lui Pavel cu privire la mostenirea si realizarile sale omenesti.

Desi a fost "taiat imprejur a opta zi",desi a fost "din poporul lui Israel". ba chiar"din semintia lui Beniamin",si nu numai "un evreu dintre evrei",ci un fareseu, toate aceste le-a socotit "ca o pierdere din pricina lui Hristos.

Pavel nu a tratat niciodat cu usurinta harul lui Dumnezeu manifestat in faptul ca l-a chemat si l-a rascumparat chiar atunci cand persecuta pe crestini. Cum ar fi putut el sa gandeasca despre sine mai mult decat se cuvine?

Un om intelept este invatat de harul acesta! "Caci asa a spus Pavel ,harul lui Dumnezeu care aduce mantuire pentru toti oamenii,a fost aratat,si ne invata s-o rupem cu paganatatea si cu poftele lumesti, si sa traim in veacul de acum cu cumpatare (sau intelepciune),dreptate si evlavie...(Tit 2:11,12)

O conceptie justa despre harul lui Dumnezeu trimite un om pe genunchi intr-o adorare umila,intr-o stare de rugaciune,si apoi il ajuta pe acel om sa se ridice la un nou nivel de traire dreapta si evlavioasa.Si vorbind despre rugaciune, numai omul intelept se poate ruga corect.

Petru indeamna. "Fiti intelepti dar si vegheat in vederea rugaciunii"  (1Petru 4:7)
{Gene A. Getz}

Niciun comentariu: