~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

luni, 14 septembrie 2015

CAMINUL CREDINTEI SAU FAMILIA



















"Astfel dar ca niste alesi ai lui Dumnezeu ,sfinti si prea iubiti ,imbracati-va cu o inima plina de indurare,cu bunatate,cu smerenie,cu blandete,cu indelunga rabdare,

"Ingaduiti-va unii pe altii,si,daca unul are pricina sa se planga de altul,iertati-va unul pe altul. Cum v'a iertat Hristos,asa iertati-va si voi. "(Coloseni 3:12-13)

Noi intram in camin fara experienta cuvenita .Este absolut exact ca, asa cum un copil nou-nascut n-are nici minte, nici vointa,nici nu stie nimic,si sotul este in momentul nuntii un nou-nascut in ce priveste viata de casatorie; iar femeia acum s-a nascut ca sotie,este nou-nascuta in sferea acestor raspunderi noi.

Nu avem experienta vietii de casatorie si Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa ne formeze,sa ne modeleze sufletul, pentru ca noi ne nastem barbat sau femeie, dar nu sot si sotie.

Mai stim, din experieta noastra sau a altora,ca atunci cand cele doua caractere se afla laolalta,este inceputul unei alte scoli de viata sau al altui ciclu din scoala vietii.

Am sfarsit un ciclu primar; am invatat mult,dar tot numai ciclul elementar l-am parcurs in ce priveste calitatea noastra de om;cand intram in familie incepem un alt ciclu, avem de invatat cu totul altceva .

Sotul intra egoist in familie,iar femeia alturista.Sotului i se respecta egoismul,dar i se spune: "sa-ti iubesti sotia ca pe tine insuti",noul tau "sine" este ea,nu tu.Femeia este alturista,dar alturismul ei inseamna in familie supunere fata de sot,ca fata de Domnul: sa te supui este tot ce trebuie sa faci in acest cadru nou.

Sant "materii spirituale "noi pe care ni le insusim in familie,de o noutate absoluta, asa cum a fost cand am invatat intaia data alfabetul la scoala elementara.

Nu ne nastem cunoscatori ai randuielilor lui Dumnezeu in viata de casatorie,ci Cuvantul este cel care ne modeleaza,ne formeaza si ne educa in privinta aceasta.El este autoritatea care cultiva in noi sentimente potrivite,ganduri si dorinte in acord cu voia lui Dumnezeu sau scoate din noi lucrurile nepotrivite.

Dupa cum plantele nobile cresc in conditii deosebite, iar burenile apar pe orice maidan,tot astfel si in caracterul nostru sant porniri nobile,care trebuie cultivate cu toata grija,si sant porniri animalice, care cresc spontant,fara nici o ingrijire.

Acestea trebuie smulse permanent,iar cele nobile trebuie intretinute permanent,prin lucrarea Cuvantului lui Dumnezeu care face o educatie de caracter.~Ion Socoteanu~

Niciun comentariu: