~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

sâmbătă, 19 octombrie 2024

"NU SE POARTA NECUVINCIOS"


 "Dragostea lui Dumnezeu fata de noi s'a aratat prin faptul  ca Dumnezeu a trimis in lume pe singurul Sau Fiu ca noi sa traim prin El. Si dragostea sta nu in faptul ca noi am iubit pe Dumnezeu, ci in faptul ca El ne-a iubit pe noi, si a trimis pe Fiul Sau  ca jertfa de ispasire pentru pacatele noastre.(1ioan 4:9-10)

"Dragostea nu se poarta necuvincios" (v.5) Unde este dragoste, este si purtare delicata, frumoasa. Unde ea lipseste, oamenii se poarta intr-un chip necuvincios.

Buna cuviinta se invata in famile, in scoala, dar ea nu merge pre adanc; ea se invata mai ales in scoala Domnului Hristos. Sufletele in care s-a turnat dragoste de sus, chiar daca sunt fara cultura, fara carte, fara educatie aleasa, sunt totusi pline de delicatete in purtarea lor.

Totusi chiar untre credinciosii din patura taraneasca veti gasi multa buna cuviinta. Te miri ce frumos stiu sa se poarte, cu cata delicatete, ca nici cu o vorba sa nu atinga pe cineva. Unde au invatat ei aceasta?  In scoala Domnului Hristos, pentru ca dragostea Lui a fost turnata in ei. De aceea se poarta asa de cuviincios.

Simion fariseul nu s-a purtat delicat cu Domnul Hristos. Acela L-a poftit la masa, dar nu I-a dat cinstea care se dadea de obicei musafirilor. Nu I-a spalat picioarele, asa cum era atunci; nu I-a dat sarutare; nu I-a uns capul cu undelemn frumos mirositor. Ca sa intelegem cum vine aceasta, va voi da o pilda de la noi.

Inchipuiti-va ca ati fi cativa in vizita si gazda ar veni cu tava de dulceata. Tuturor ar da dulceata  dar pe d-ta te-ar sari. Cum te vei simti atunci? Simion fareseul L-a jignit pe Domnul Isus, dar Domnul n-a plecat de acolo pentru ca astepta sa mantuiasca  un suflet,  pe "femeia pacatoasa" .

El voia si pe Simion fariseul sa-l aduca la o cugetare mai serioasa, dar acela , pe cat se vede, n-a voit. Sufletul care este plin de dragostea Domnului Hristos se fereste de a jigni pe cineva. El stie ca vom da da socoteala de orice vorba nefolositoare care ne-a iesit din gura.

Oamenii se inteapa cu vorba si de la vorba ajung la cearta; cand isi arunca vorbe grele, insulte grosolane, ei nu se iubesc. Daca s-ar iubi cu adevarat, astfel de vorbe ar fi pe buzele lor? Oamenii se servesc si de scrisori pe care si le scriu unii altora. Unele din ele sunt scrise cu cerneala din calimara Satanei, asa de urate sunt.

Deci daca cineva se poarta necuvincios, este din lipsa de dragoste. Daca ar tine la aproapele sau, oricat ar fi de jos, nu l-ar dispretui. Oricine ar fi acela, este un suflet pe care Dumnezeu il iubeste, El poate va veni la Domnul Hristos. Nu ne este ingaduit sa dispretuim pe nimeni. Asa invatam in scoala Domnului Hristos.{Teodor Popescul}


Niciun comentariu: