~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

vineri, 8 martie 2024

"OBICEIUL DE A GASI GRESELI


"De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare deseama la barna din ochiul tau?"(Matei 7:3)

Este ciudat cat putem fi de orbi cu privire la propiile noastre greseli si neajunsuri si cat de clar le putem vede la alti oameni.

Un scritor de demult a spus;"Oamenii sunt mai predispusi sa foloseasca ochelari decat  oglinzi - ochelari pentru a analiza greselile altora, in loc de oglinzi in care sa si le vada pe ale lor"

Un om poate sa vada un firicel de praf in ochiul aproapelui sau, in timp ce este total incostient de marea barna din propiul sau ochi. El observa cea mai mica greseala a fratelui sau, in timp ce este inconstient de propia sa gresala,cu mult mai amre.

Noi am spune ca o barna din ochiul  unui om l-ar orbi intr-atata, incat n-ar mai putea vedea firul de praf din ochiul altcuiva. Totusi, dupa cum Domnul nostru prezinta acest fapt, omul cu barna este chiar cel care are aceeasi meteahna sau una similara.

Un om orgolios este primul care detecteaza semnele de vanitate in altul. O persoana irascibila e cea mai predispusa sa fie necrutatoare fata de un semen care este in toane rele.

O persoana cu o limba ascutita, necontrolata are cel mai putin rabdare cu o alta a carei vorbire este plina de ageti otravite. 

Oamenii grosolani sunt primii care se simt raniti si ofensati de mitocania manifestata de vreu semen de-al lor. Asa se intampla intotdeauna. avem cusururi si neajunsuri in alti Daca observam repede cusurile si neajunsurile in altii, probalitatea este ca noi avem cusururi si mai mari in noi insine.

 Acest adevar ar trebui sa ne faca exterm de atenti in judecatile noastre si deosebit de umili cand e vorba de a ne exprima dezaprobarea, caci noi, de fapt dam de stire lumii propiile noastre greseli. 

Este mai intelept si, de asemenea, mult mai in acord cu spiritul Domnului Cristos sa dezvaluim lucrurle placute din altii si sa tacem cu privireala greselile lor.{J.R.Miller}

Niciun comentariu: