~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

luni, 12 martie 2018

MUlTUMIREA IN VIATA ZILNICA


























"...caci m-am deprins sa fiu multumit.Stiu sa traiesc smerit, si stiu sa traiesc in belsug. In totul si pretutindeni, m-am deprins sa fiu satul si flamand,sa fiu in belsug si in lipsa." (Filipeni 4:11-12)

Ce binecuvantata stare de multumire avea apostolul Pavel! Era in inchsoarea Mamertine din Roma din pricina credintei. Despartit de fratii crestini, urat de confratii lui evrei, prigonit de autoritati,si totusi era multumit.

Ce contrast izbitor! Altii in libertate, sanatosi, au de toate, dar nu au multumirea. Azi lumea noastra predomina nemultumirea. Sunt nemultumiti oamenii in familie, de parintii batrani,de copii si chiar sotii unul de altul: sunt nemultumiti de slujba lor, de banii ce ii primesc,  nemultumiti de mobila ce o au nemultumiti de autobuzul sau masina cu care calatoresc.

Nemultumiti de sefi si nemultumiti de subalterni:nemultumiti de preturile din piata,nemultumiti de ceea ce cumpara:nemultumiti ca nu sunt apreciati cum se asteapta,nemultumiti de prietenii ca nu-i mai viziteaza sau ca ii viziteaza prea des.

S-au baricadat cu o seama de nemultumiti si au gust amar la toate. Ce grea este o asa viata! Si ce contras izbitor e Pavel!

De fapt, adevarata multumire e o stare launtrica ce nu depinde de conditiile conjuratoare. Nu banii, nu averea,nu slusba, nu onoarea, nu sanatatea, nu succesul produc nemultumirea

Marele bogatas englez Cecil Rhodesc, Regele Diamantelor, pe patul de moarte, a zis: "Am cautat mult si am gasit multe in Africa, sanatate, avere, diamante, pamant. Pe toate acestea trebuie sa le parasesc acum, nu pot lua nimic cu mine".

El telegrafia prietenilor sai din Anglia sa se roage pentru el, dar inainte ca acestia sa fii primit telegrama, el a murit cu spaima si nemultumire in suflet.

Apostolul Pavel nu a avut nimic din toate acestea dar a avut multumirea El spune: "M-am deprins ", adica in mijlocul conditiilor Inconjuratoare vitrege, a cautat sa se impace cu toate, stiind ca si in inchisoarea el e  doar strain si calator si ca "Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce- L iubesc pe Dumnezeu"(Romani 8:28)

El a observat ca pana si lanturile ce le purta, au fost o martuire pentru cei din casa Cezarului ca el apartine lui Hristos Domnul, iar fratii au fost imbarbatati sa vesteasca cu indrasneala adevarul Evangheliei. Astfel ca nu avea motive de vaicareala, ci de multumire.

Taina multumirii apostolului Pavel era Hristos Domnul. Pentru El a parasit toate pentru El a facut totul si prin El a primit putere sa sufere totul si sa aiba multumirea. El ne destanuie aceasta in versetul urmator: "Pot totul in Hristos, care ma intareste."

Aceasta e izvorul adevaratei multumiri. prin El am totul :iertarea trecutului, bucuria ,pacea prezentului, libertatea in duhul, belsugul harului, precum si fericirea si gloria vietii vesnice.
 Cat de bogat sunt eu! Acestea sunt valori launtrice ale sufletului.

Ele nu sunt in functie de conditiile inconjuratoare, de vremii si sorace, Ele nu pot fi furate de hoti, nici nu pot fi roase de molii sau rugina. Fiindca martirii aveau acestea , ei mergeau cantand  la rug,sau in cliseum sa fie sfasiati de fiarele salbatice.

Doamne ajuta-ma sa traiesc in aceasta multumire!{Petru Popovici}

Niciun comentariu: