~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

duminică, 11 decembrie 2016

CUM S-A FORMAT BIBLIA




















"Toata Scriptura  este insuflata de Dumnezeu si de fplos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte ,sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna."(2 timotei 3:16-17)

La redactarea ei au contribuit aproximativ 45 de autori diferiti. Ei apartin tuturor mediilor socio-culturae. Printre acestia se afla Moise, om de mare eruditie, format in scoala lui Faraon; Iosua, un militar de geniu; Daniel,  prim-ministru in mai multe guvernari succesive; Nemia, paharnic regal;
David, imparat al lui Israel;  Amos pastor;  Petru pescar;  Matei, incasator de impozite; Luca medic; Pavel, priceput in facerea corturilor, invatat la picioarele renumitului Gamaliel.

Partile componente ale Sfintei Scripturi au fost redactate in imprejurari uneori ciudate: Moise a scris in pustie, Ieremia si pavel in inchisoare, Daniel in palate somptuoase, Luca in cursul calatoriilor sale, Ioan in timpul exilului.

Autorii au cunoscut toate starile sufletesti: bucuria si dragostea, teama si ingrijorarea, primejdia, si indoiala. Cu toata distanta de 60 de generatii care desparte pe primul autor de ultimul, cu toata marea diversitate a scriitorilor , BIBLIA prezinta o unitate omeneste inexplicabila. Diferitii autori au abordat sute de teme fara sa se contrazica intre ei.

Cum au putut oameni care au trait in epoci atat de diferite si provenind din medii asa de variate sa exprime toti idei asa de convergente asupra unui numar atat de mare de subiecte? Nimic de mirare in aceasta.

Oricare ar fi fost instrumentele folosite, este acelas Dumnezeu care le-a inspirat prin Duhul Sfant si care S-a revelat de-a lungului acestor pagini. Pentru a invata sa-L cunoastem, sa-L ascultam; sa citim Cuvantul Sau BIBLIA!

Aceasta carte contine gandul lui Dumnezeu, starea morala a omului, calea mantuirii, pierzarea pacatosilor si fericirea credinciosilor. Invataturile ei sunt sfinte, principiile ei de conduita sunt obligatorii, relatarile ei sunt de neschimbat.

Citeste Biblia, ca sa fii intelept; crede-o ca sa fii in siguranta, implineste-o ca sa fii sfant. Ea contine lumina ca sa te calauzeasca,hrana ca sa te sustina si mangaiere ca sa-ti dea bucurie.Ea este harta calatorului , toiagul pererinului, busola pilotului, sabia soldatului si cartea drepturilor si indatoririlor crestinului.

Aici , in aceasta Carte sfanta , paradisul este restaurat, cerul deschis si portile iadului desvaluite.Domnul Hristos este subiectul ei maret, binele nostru este planul ei si gloria lui Dumnezeu este scopul ei.

Biblia ar trebui sa umple memoria noastra, sa conduca inima, sa calauzeasca picioarele noastre .Citeste-o linistit (fara graba),  zilinic si cu rugaciune. Ea este o mina de bogatie , un paradis de glorie si un rau de delectare .

Ea este data in viata, va fi deschisa la judecata si va fi amintita totdeauna. Ea implica cea mai inalta raspundere, va rasplati cea mai mare lucrare si ii condamna pe toti care batjocoresc continutul ei sacru. Cartea singura Carte; Cartea lui Dumnezeu, Biblia - revelatia lui Dumnezeu fata de om!

          "Strang Cuvantul Tau in inima mea ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta."(Psalmul 119:11)
                       {  Extras din CALEA ADEVARUL SI VIATA}

Niciun comentariu: