~Psalmii 86:11 Învaţă-mă căile Tale, Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de Numele Tău. ~

joi, 22 ianuarie 2015

O ATITUDINE EMPATICA





















"Iubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca .in cinste fiecare sa dea intaietate altuia .In sarguinta ,fiti fara preget .Fiti plini de ravna cu duhul .Slujiti Domnului.(Romani 12:10-11)


Daca ti se pare greu sa adopti o atitudine activa ,poti alege o alta atitudine ,una care vine din inima .Pe masura ce m-am maturizat si experienta mea a devenit mai vasta ,mi--am dat seama ca unul dintre factorii cheie care au declansat in mine gandurile de sinucidere in copilarie a fost faptul ca eram teribil de egocentric.

De fapt ,credeam ca nimeni nu suferea durerea umotionala si frustarea fizica pe care le suferam eu.Eram preocupat in intregime de imprejurarile in care ma aflam.

Atitudinea mea s-a imbunatatit considerabil cand ,treptat,am inteles ca multi au probleme asematoare cu ale mele,ba chiar mai mari.

Cand am constientizat aceasta ,am inceput sa ma adresez oamenilor cu si mai mare empatie ,cautand sa ii incurajez. Atitudinea empatica a fiicei mai mici a unui prieten de familie m-a emotinat profund in 2009,cand ma aflam intr-o vizita in Australia.

Nu o intalisem inainte.Avea doi ani si jumatate ,A venit cu parintii ei la o petrecere si vreme indelungata ea a ramas la distanta,studiindu-ma de la departare,asa cum fac adesea copiii mici.

Cand parintii ei s-au pregatit de plecare,am intrebat-o daca vrea sa ma imbratiseze.A zambit si a pasit precauta spre mine.Cand a ajuns suficient de aproape,s-a oprit,m-a privit in ochi si si-a dus mainile spre spate,ca si cand ar fi vrut sa-mi arate ca si ea poate fi ca mine,fara maini.

Apoi s-a mai apropiat de mine cativa centimetri si si-a pus capul pe umarul meu,imbratisandu-ma cu gatul,asa cum vazuse ca ii imbratisez eu pe altii.Toata lumea a fost uimita si miscata de incredibila empatie a acestei fetite.

Am fost  imbratisat de multe ori ,dar pot spune sincer ca nu voi uita niciodata aceasta imbratisare,fiindca in mod evident,acest copilas are un dar minunat de a se relationa la sentimentele celorlalti.

Empatia este un mare dar .Te incurajez sa o practici si sa o imbratisezi ori de cate ori ti se iveste ocazia,deoarece are un efect curativ atat pentru cel care daruieste ,cat si pentru cel care primeste.

Cand te confrunti cu perioade dificile ,cu tragedii sau probleme ,in loc sa te inchizi in tine ,mai bine priveste la cei din jur ,gaseste pe cineva cu rani mai profunde ca ale tale si ajuta la vindecarea lor

Cauta sa intelegi ca mahnirea si durerea sunt legitime ,insa suferinta este parte a conditiei umane ,iar daca te preocupi de cei din jurul tau ,aceasta este o modalitate de a te vindeca singur in timp ce-i ajuti pe altii sa afle vindecarea .~NICK VUJICIC~

Niciun comentariu: